Ännu något som hör hösten till så är det väl goda grytor kokade läääänge på spisen.
Det mest perfekta med en gryta är att man inte behöver följa något recept utan helt enkelt kan ta det man nu råkar ha hemma. Idag serverar jag köttgryta hemma och ska jag lämna något “standard” recept så blir det ungefär såhär:

Köttgryta (ca 3-4 per)

400 g grytbitar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
5 dl vatten
1 buljongtärning

Fräs grytbitar och hackad lök i smör i en gryta. Slå över vatten så det täcker, i mitt fall 5 dl, smula ner en buljongtärning och pressa i vitlöken.
(Buljong är inte nödvändigt men det blir ack så mycket godare)
Koka hela rasket på svag värme i minst en timme. Gärna en och en halv.

Blanda sedan i vad du nu råkar ha hemma. T ex. tärnad, stekt, bacon. Ölkorv, paprika, champinjoner…eller vad du nu vill ha i din gryta.
Koka i ytterligare fem- tio minuter på svag värme och red sedan av med ca 2 dl cremé fraiche.
Smaka av med soja, salt och peppar.

Serveras med vad du nu vill ha. Ugnsstekt vitkål kanske? Eller kokt blomkål, blomkålsris…en sallad…kokta grönsaker..eller kanske gratinerade champinjoner


Leave a Reply

Använder Blogger.