Hemgjord Aioli börjar med hemgjord majonäs.


Och det är superenkelt! Skippa den köpta kemikaliegeggan och gör din egen majonäs istället.
I kyl håller den åtminstone en vecka men gör inte mer än att det går åt varje gång.

Det här receptet blir ca 4 dl om du använder stora ägg.

2- 3 äggulor (till 2 dl majonäs räcker det med en stor äggula)
1 msk vinäger (jag använder vitvinsvinäger)
2 krm salt
1 msk senap (gärna osötad typ dijon.)
1 krm vitpeppar
3- 4 dl olja (välj din favorit. Jag tar alltid rapsolja men den ger lite nötsmak åt majonäsen)

Det viktiga är att alla ingredienser ska ha ungefär samma temperatur.

Man kan röra med elvisp (det krångliga, omständiga sättet) eller så gör du som jag och tar fram stavmixern. Börja med att blanda ihop äggulorna med kryddor, vinäger och senap. (Med stavmixer tar detta ca fem sekunder)
Med elvisp får du sen droppa i oljan droppvis tills allt börjar tjockna och sen i en fin stråle. 
Med stavmixer häller du upp äggulorna och smaksättarna i en behållare som precis rymmer stavmixern. Sen slår du i oljan en skvätt i taget medan du kör mixern. (På det sättet tar det max en halv minut tills majonäsen är klar.)

För att göra Aioli tar du och pressar i en eller två vitlöksklyftor. (Smaka av. Kanske vill du ha ännu mer?)

Annars kan du smaksätta med citron, citron och dill, extra senap eller sockerfri chilisås alt ketchup och en msk riven lök. Eller nåt annat gott som du kan komma på.

Lycka till och hoppas du får en god middag! 


Leave a Reply

Använder Blogger.