Okej, jag känner att jag måste skriva någonting när internet såhär tre dagar före jul översvämmas av diskussioner om den nya sexbrottslagen. Enligt den ska ALLT räknas som sexuellt tvång som inte sker efter att partnern gett sitt samtycke. Detta samtycke ska inhämtas varje gång.

Först kan man tycka att det låter logiskt. Jag menar, vem vill ha sex med någon som inte vill? Men…när man börjar tänka på saken så blir det genast lite krångligare. Det innebär att varje gång du inte är så jättesugen men efter lite tjat ändå går med på sex så är det ett brott. Naturligtvis gäller också motsatsen. Den där kvällen din partner egentligen inte var så sugen, men du efter lite övertygande fick honom/henne att gå med på det…då har du begått ett brott du kan få fängelse för.

Krångligt? Ja, visst.

Eller, den där killen/tjejen du hånglade med på den där festen. Visst var ni lite fulla båda två? Är du 100% säker på att han/hon verkligen ville? Att han /hon inte bara låtsades för att han/hon var “rädd” för att säga ifrån?

Missförstå mig inte. Våldtäkt och sexuellt tvång är hemskt. Det ska bestraffas och det rejält. Men lagen om samtycke, hur logisk den än verkar vid första tanken, är en mycket farlig gråzon. För är du själv 100% säker på att du ALDRIG gått över gränsen och att alla du någonsin rört eller kysst definitivt till absolut 100% ville? Inte ens på någon fest? Nej. Tänkte väl det.

Så, vad ska man göra? Antar att det inte är mycket man kan göra än att vara glad att man har en partner. Kanske kan man bli rik på att sälja kontrakt om “informerat samtycke” så att vi alla kan vara säkra på att de vi har sex med verkligen till 100% vill alla gånger?


Leave a Reply

Använder Blogger.