Idag har jag släpat hem vad som kändes som en helt enorm pumpa. Samtidigt tror jag att jag köpte halva affärens förråd av tacos. :P

Men, men. Vad ska jag med en pumpa till? Jag ska naturligtvis göra ett pumpahuvud till halloween. (Som jag fortfarande påstår är samma dag som allhelgona, inte helgen före. Svenska kyrkans tråkmånsar ska minsan inte få lägga beslag på en helg för eget bruk.) Men, kan man ju undra, det är väl inte en "svensk" sed. Nej, kanske inte. MEN. Jag ser inte varför den inte skulle kunna höra ihop med den svenska traditionen. Allhelgonanatten är ju spökenas och andarnas natt. Låt mig berätta om vad man använde pumpalyktorna till så förstår ni kanske.


Om jag förstått saken rätt så började seden med att skära ut ansikten ur olika rotsaker i Irland. Från början använde man visst rovor och liknande. Det var först när Irländska emigranter tog sig till USA som man började skära ut pumpor istället.
Anledningen till detta var att man trodde att under allhelgona (All hallows eve (Alla helgons afton) som senare blev Halloween) så steg alla själar upp ur sina gravar och alla var inte vänliga utan onda andar smög runt kring husen och ställde till oreda. Därför skar man ut hemska ansikten i lyktorna för att andarna skulle tro att en förskräcklig ande redan intagit huset och därmed skulle de låta det vara.


Så, för att vara på den säkra sidan och skydda mitt hus från eventuella onda andar ska jag sätta ut en otäck pumpa på trappan. :P


Det var ytterligare lite onödigt vetande. Ha en bra natt.

/ Jinx


Leave a Reply

Använder Blogger.